28 Jun 2009

ULAMAK PEWARIS NABI VS ULAMAK PEWARIS DAJAL


Kedudukan ulama di sisi ALLAH sangat tinggi, yakni nombor dua selepas para nabi. Ulama lebih tinggi kedudukannya daripada para syuhadak. Bahkan satu keistimewaan luar biasa yang ALLAH kurniakan kepada mereka di Akhirat ialah dapat memberi syafaat pada manusia sama seperti Rasulullah dan para nabi sendiri. Hal ini disebutkan oleh Rasulullah SAW begini:

Ertinya:

Yang akan memberi syafaat di Hari Qiamat ada tiga orang, para nabi kemudian para ulama dan kemudian para syuhadak.
(Riwayat Ibnu Majah)

Demikianlah penting dan istimewanya ulama dalam kehidupan dunia dan Akhirat. Tapi itu hanya terjadi kalau ulama itu tadi benar-benar mewarisi tugas-tugas kenabian seperti yang disebutkan di atas. Sedangkan sekiranya mereka yang bergelar ulama itu tidak buat kerja-kerja Nabi, tapi sebaliknya buat kerja-kerja peribadi dan kerja-kerja tuan yang memberi upah dan gaji yang berlawanan dengan Al Quran dan Sunnah Nabi, dengan membiarkan umat berjalan sendiri tanpa panduan, maka ulama itu adalah penjahat yang lebih jahat dari dajjal. Mereka lebih bahaya dari segala bahaya.

Ini kerana mereka menjual ayat-ayat ALLAH untuk kepentingan duniawi dan peribadi. Mereka buat kejahatan atas nama agama. Mereka tipu masyarakat dengan berlakon dan pura-pura baik atas nama ALLAH dan Rasul. Masyarakat jadi keliru dan tertipu karena pembicaraan mereka dimulai dengan Al Quran dan Hadis. Hingga masyarakat menganggap kata-kata dan sikap mereka itu benar dan baik. Lalu terus mengikutinya.

Maka bersabdalah Rasulullah SAW:

Ertinya:

Selain dari dajjal ada yang paling kutakut menimpa kamu, lalu ditanya: Apa dia wahai Rasulullah? Yaitu para ulama suk (yang jahat).


Sabdanya lagi:


Ertinya:

Ada dua golongan manusia apabila keduanya baik, baiklah manusia. Apabila rusak keduanya, maka rusaklah manusia.

Rasulullah SAW bersabda seterusnya:

Ertinya:

Bila tergelincir ulama, tergelincirlah alam dengan sebab gelincirnya itu.Mereka disebut ulamaK kerana ilmunya. Mungkin mereka ada MA, ada PhD dalam bidang agama. Tetapi sikap mereka bagaikan sikap dajjal. Inilah ulama yang akan masuk Neraka lebih dulu dari penyembah berhala. Kerana mereka tahu, tetapi tidak beramal. Bahkan menentang ilmu ALLAH yang ada padanya itu.

Oleh itu dalam Islam, ulama ada dua jenis:

Ulama pewaris Nabi dan ulama pewaris dajjal.

Atau ulama bertaqwa dan ulama suk.

Atau ulama 'amilin dan ulama lalai.

Atau ulama dunia dan ulama Akhirat.


Kita sebenarnya wajib berhati-hati dalam menentukan siapa ikutan kita. Siapa yang kata-katanya boleh dipakai, perbuatan dan akhlaknya boleh ditiru. Dan siapa pula yang mesti dielak dan ditolak sejauh-jauhnya.

Sebagai seorang muslim kita mesti faham tentang perkara ini. ini kerana dalam hidup kita ini, kita sangat perlu pada didikan dan pimpinan. Ertinya kita wajib ada guru dan ada pemimpin supaya setiap apa yang kita lakukan berada dalam landasan yang haq. Yang menunjuki keselamatan abadi dunia dan Akhirat.

Masyarakat Islam perlu sentiasa mengingati pesanan-pesanan dari ajaran syariat Islam itu. Allah telah berfirman bagi mengingati manusia tentang hal ini :

"Sesungguhnya sangka sangka jahat itu adalah dosa besar".

Rasulullah SAW pula mengingati kita dalam sabdanya :

"Jangan kamu berhasad dengki, jangan kamu intai mengintai dan jangan kamu dendam mendendami dan hendaklah kamu menjadi hamba Allah yang bersaudara". Sebagaimana yang di perentahkan oleh Allah kepada kamu.

Firman Allah Ta'ala :

"Apabila datang kepada kamu orang yang fasik membawa berita hendaklah kamu periksa terlebih dahulu".

Allah mengingati kita lagi dalam firman–Nya :

"Orang orang mu'min itu adalah bersaudara maka hendaklah kamu memperbaiki atau berdamai diantara sesama kamu".

Sabda Rasuhlllah SAW pula :

"Jangan kamu dengki mendengki, jangan kamu putus-memutus hubungan persaudaraan, jangan kamu benci-membenci, jangan pula belakang-membelakangi (seteru-menyeterui) dan jadikan kamu semua hamba Allah sebagai saudara, sebagaimana yang diperintahkan oleh Allah kepadamu semua


Sekian, wallahualam.

Catatan :

1. Akhir-akhir ini ulamak kepartian sudah menunjukkan sifatnya yang sebenar, memecahkan perpaduan, menggalakkan kekacauan, mengajar pengikutnya untuk merasa seronok memaki dan mencerca saudara sesama islam, maka tuan dan puan sekalian, cubalah nilai dengan Iman masing-masing, ulamak jenis apakah ini?

2. RSAW sudah mengingatkan kepada kita bahawa ulamak pewaris dajal ini akan berada sebaris dengan dajal untuk memusnahkan agamanya sendiri. Betapa sungguhlah berbahaya ulamak spesies ini, maka haruslah kita jauhi mereka ini kerana mereka akan bersama-sama bejuang bersama dajal di akhir zaman ini memerangi orang Islam yang dihati mereka masih ada cahaya keimanan dan mengenali KEBENARAN yang haq.

3. Apapun, sebagai seorang muslim, tidak perlulah kita semua mengikut rentak mereka yang tidak beradab sesama insan itu, tetapi kita perlakukan mereka dengan penuh hikmah, agar yang masih bisa ditolong itu dapat dibantu, dan kepada mereka yang masih degil dan angkuh, hanya Allah yang mampu memberi petunjuk dan hidayahNya..

Tiada ulasan: