12 Ogo 2010

SALAM RAMADHAN UNTUK SEMUA

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Rasanya lama sungguh saya biarkan blog ini sepi tanpa sebarang posting. Mungkin kadang-kadang kita perlukan sedikit masa bertenang untuk menghirup udara melepaskan kelelahan yang seringkali menjengah hari-hari yang dilalui.

Alhamdulillah, Ramadhan datang lagi. Alhamdulillah, saya masih diberi kesempatan untuk menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan ini dan masih berpeluang merebut keberkatan dan rahmat Allah kepada hambaNya di bulan ini. Namun di dalam kesyukuran itu, saya merasa amat malu kepada diri saya sendiri dan Allah SWT kerana menyedari kedaifan dan kelemahan iman dan taqwa saya yang seringkali turun dan naik, tidak konsisten dalam bermujahadah dan tidak beristiqamah dalam beribadah.

Minggu lepas, saya menghadiri KONVO dan menjadi sebahagian daripada para siswazah yang berkonvo..Inilah KONVO terakhir dalam hidup saya di dunia ini dan saya nampaknya akan menunggu KONVO yang seterusnya di akhirat sana. yang bezanya KONVO di akhirat sana, saya tidak tahu keputusannya sebelum masa penganugerahannya.

Kebetulan saya berkonvo juga pada tarikh yang sama itu dan pada sesi yang sama dengan Dr Faisal Tehrani aka Faizal Musa. Malahan kami sebaris semasa di dalam Dewan Konvokesyen. Saya ingin mengucapkan tahniah padanya kerana beroleh ijazah Doktor Falsafah dari Insitut Alam dan Tamadun Melayu. Tidak banyak berbeza beliau di dalam gambar mahupun di luar gambar.(Itulah jubah konvokesyen utk pelajar PhD tidak mengira fakulti, yang kami semua pakai sewaktu konvo tersebut)

Saya pula turut dianugerahkan ijazah Doktor Falsafah namun dalam bidang yang berbeza iaitu bidang IT. Bagi saya, tidak pernah ada batasan dan perhentian untuk meneruskan pencarian ilmu ini. Saya merasakan diri saya masih seorang yang daif dalam ilmu dan masih terlalu kurang ilmu. Sebab itu, gelaran Dr yang dianugerahkan kepada saya, hanya membuat kadang-kadang saya agak skeptikal untuk menggunakannya. Ia hanya akan digunakan apabila situasi memerlukan sahaja.

dan seperti joke Dr Faisal Tehrani dalam blognya, yang beliau petik dari nasihat kawan baiknya,

"Kalau ada orang nak beranak dalam kapal terbang kau jangan mengaku kau Dr!"

Nasihat itu memang sangat baik..hehe

Sekian, Selamat Berpuasa untuk semua.


Puteri Nafisah.

1 ulasan:

Unknown berkata...

Salam Perjuangan,

TAHNIAH, kerana artikel2 anda mendapat maklum balas positif dari kalangan pengunjung. Kami juga begitu teruja membaca artikel2 yang disampaikan di dalam blog anda.

Untuk pengetahuan saudara, blog kami yang dahulunya diberi nama UNIT MEDIA WANGSA MAJU telah dibubarkan dan kini telah melakukan beberapa penjenamaan semula. Kami telah membuat keputusan untuk menukar blog kami kepada GELOMBANG WANGSA MAJU.

Nama GELOMBANG WANGSA MAJU ditubuhkan atas permintaan beberapa pengunjung setia yang mahu blog kami dikekalkan di samping semangat perjuangan kami untuk meneruskan agenda menidakkan Anwar Al Juburi serta barisan keparat beliau.

GELOMBANG WANGSA MAJU akan menjadi lebih kritis dan terus mengkritik pihak pembangkang secara konsisten. Pihak pemerintah juga tidak akan terkecuali dari kritikan dan teguran blog ini. Tidak ada satu pun parti politik yang akan terlepas pandang.

Wadah perjuangan blog ini akan menjadi lebih universal dan bebas sekalipun masih tertumpu kepada usaha menyampaikan mesej pada isu isu nasional dan khususnya isu isu tempatan berkisar Parlimen Wangsa Maju.

KAMI juga TIDAK LAGI TERIKAT DALAM MANA2 PARTI POLITIK sebaliknya bebas menumpukkan isu2 yang dirasakan wajar ditegur dan dikritik.

Oleh itu, Kami berharap agar anda dapat MENUKAR NAMA BLOG KAMI DARI UNIT MEDIA WANGSA MAJU kepada GELOMBANG WANGSA MAJU di dalam list blog anda agar tidak berlaku sebarang kekeliruan dari pihak anda mahupun sahabat2 kita yang lain..


SEKIAN,

UMNO Didahulukan...
BN Diutamakan...